was successfully added to your cart.

Hogyan szüntetheted meg a derék, nyak és hátfájást? 

Először is azokat írom le amiket én is tettem, elkezdtem és azóta szokásom, mert bevált.

 1. Tudatosan figyelj a testtartásodrajáráskor, üléskor, mozgások végrehajtásakor a hétköznapokban, ha észre eszed, hogy előre esik a vállad, finoman körözz egyet hátra.
 2. Szedd ki az ülésta hétköznapokból amikor csak lehet, ahol nem, ott korrigáld üléshelyzeted, ha kell, vidd magaddal a párnád vagy hintázz a széken. Autóban használhatsz egy összetekert törölközőt. Étteremben a kabátodra is ülhetsz, ne engedd, hogy a pincér elvegye. 🙂 Utazáskor, tömegközlekedéskor egy összetekert pulcsi is megteszi, vagy egyszerűen csak igyekezz egyenesen ülni. Pár hónap alatt megszokja a gerinc ha figyelsz rá. 
 3. Állómunkánál is nyújtózz óránként ha szükséges. Néhányszor aktívan told meg a talajt a talpaiddal, figyeld meg hogyan változik a tartásod ettől, ez egy kis gyakorlást igényel, legyél türelmes. Tartsd behúzva a hasad, ezzel segíted, hogy kevésbé fáradjon el a derekad. Mellkasnyitó gyakorlatok ajánlottak, falnak támaszkodni, tenyér hátrafelé nézzen és finoman fordulj kifelé ahogy jól esik.
 4. Cipekedéskor, sétáláskor figyelj rá, hogy bármit viszel legyen valami mind a 2 kezedben. Zárd a lapockákat és lefelé húzd, különösen hasznos ha extrémen hajlamos befeszülni a nyakad, csuklyás izmod. Ha erre figyelsz akkor külön időráfordítás nélkül erősíted a lapockazárókat, trapéz alsót, ami alapvető a helyes testtartáshoz. Ugyanakkor a derekad is tartsd meg, annyira nem kell erőltetni a lefele nyúztózást, hogy azzal nyomd össze a derekad esetleg, fejtetővel nyújtózz felfelé közben.
 5. Hosszabb ülés után, autóból kiszálláskor is, erősen ajánlott sétálni szántóföldön, erdőben, vagy Óránként felállni, kinyújtózni.
 6. Naponta mozogj valamit úgy, hogy terápiás hatású legyen. Jógázni, tornázni vagy futni, esetleg sétálni. Keress mozgásterápiában jártas személyt ha kell. (Nem, nem feltétlen elegendően hozzáértő a TERÁPIÁBAN csak mert jógát vagy sportot oktat.) Érdekes, hogy fogászati ellenőrzésre eljárunk félévente/évente, miért ne tehetnénk meg ugyanezt gyógytornásszal magánpraxisban? 🙂 Pár havonta hasznos lenne összeírnia otthon végezhető gyakorlatokat (akkor is ha semmi panaszod, azért, hogy ne is legyen) vagy te írd le mit csináltatok ott és gyakorold azt.
 7. Ha van földút, mindig menj ott a beton helyett. Elmulaszthatja a térdfájást is, nekem bevált, azért ajánlom. Ha elég bátor vagy mezítláb fusd/kocogd/sétáld körbe a focipályát, füves terepet.
 8. Kerüld az előrehajlást elfordulással együtt, csomagtartóból kipakolásnál, kisgyerek, sörösrekesz kivevése autóból és kiszállás onnan, mosogatógépből kipakolásnál, felmosásnál, minden házimunkánál.
 9. Ha zavar valami, akkor tegyél ellene, kimondani akármivel, akárkivel szemben. Máskülönben csak rakódik le a feszkó az izmokban, szép nagy, fájdalmas csomók formájában. Sokszor azonnal eltűnik az izmok feszültsége, amint kimondod ami zavar.
 10. Elegendő alvás, folyadék és minőségi táplálék fogyasztás. (Talán ezt a legnehezebb megvalósítani, állíts alvási időt a mobilodra, ne csak ébresztőt.) 🙂 Minden, amire szükséged lehet éjszaka azt készítsd oda előre, ezzel rákészíted magad arra, hogy hamarosan pihenni fogsz. A kollagén főleg éjszaka, alvás közben termelődik, ebben segít a vas, réz, C-vitamin, és az elegendő vízfogyasztás, nem hátrány az sem, ha eszel “húst”. Lehetetlen annyi kollagén-kiegészítőt magadhoz venni, hogy kompenzáld a nem alvást. Nem is beszélve arról, mennyivel morcibb egy kialvatlan ember, ami megint feszültség fokozó.
 11. Pakolj fel mindent magasra amit gyakran használsz, hogy nyújtózkodni kelljen érte, ha magas vagy akkor hajlítsd be a térded. 🙂 Az a legjobb amit tehetsz, ha beiktatod a mindennapjaidba a nyújtózkodást. Amiket ritkán használsz azok lehetnek alul, keveset kelljen lehajolni, keveset, nem azt írom, hogy egyáltalán ne, mert az is ugyanolyan rossz. A legtöbb asztal, főleg konyhai, általában túl alacsony, érdemes megmagasítani úgy, hogy jobban kézre álljon, ne kelljen begörnyedni túlságosan. Konyhapulton ajánlom az étkezést, ez állva tökéletes magasságú általában.
 12. Lehajolásból has és gátizomfeszítéssel gyere fel, ezzel megelőzheted a derekad becsípődését. (Leegyszerűsítve írom, ízületi tok bolyha csípődik be.) Utána finoman hajolj hátra is, amennyire jól esik.
 13. Dohányzás elhagyása. Amúgy sem túl jó a porckorongok tápanyag ellátása, ha még jobban eltömíted a hajszálereket mindenféle méreggel a véren át, az sem segít igazán a helyzeten. A tüdő szövete nem tud regenerálódni, inkább elhal, képes átvenni egyik terület a másik szerepét ugyan ha a létszükséglet úgy kívánja, viszont mégis csak jobb ha nincsenek elhalt részek… Újabb felfedezések szerint a vérképzés szerve is a tüdő, központot teszed tönkre egyből közvetlenül a dohányfüsttel, nagyvárosi levegővel is. Nem dohányzók tüdeje is tele van por és koromfelrakódásokkal, legalább tovább ne rontsuk mással…, kisebbik probléma, hogy hogy néz ki…, szerepét kevésbé tudja ellátni. (Ezen túl nem épp szívderítő látvány egy gége metszett ember a kórházban.) Próbáld ki helyette a hosszú mély kilégzést, kifújni a gőzt cigi nélkül, váltott orrlyukas légzés nagyszerű természetes idegnyugtató.
 14. Alkohol mérséklése. Dehidratál, kivonja a gerincvelőből is a folyadékot.
 15. Légy boldog és elégedett!🙂 Reggelenként a saját arcod legyen akit először meglátsz, vagy olyané akit szeretsz, ezzel máris jobban indul a napod. Mindenkinek van egy napindító rutin “szertartása”ahogy indítja a napját, az is alapvető fontosságú Neked mi ez. Valakinek a reggeli zuhany, séta, van akinek a kávé vagy cigi, alakítsd ki a reggeli ébresztő rituálét, hogy jól érezd magad tőle és lehetőleg egészséges is legyen, fokozatosan is át lehet térni… Hangulatunk, lelkiállapotunk meglátszik tartásunkon, figyeld meg magad, milyen a tartásod ha boldog, vagy ha szomorú vagy, nézd meg milyen egy színész testtartása ha ideges szerepet játszik… Érezhető a különbség. Izmaink állapota elárulja mennyire vagyunk mentálisan rugalmasak. Tartsd lazán az arcizmokat, szemeket, homlokod, minden este lazítsd el. Reggel átsimogathatod ahogy jólesik, mintha bekrémeznéd. Ameddig a rossz tartást viseljük, addig kevesebb eséllyel mosolygunk őszintén (erre vannak kutatások).  Mit szeretnél önmagadnak adni?

 

Értékelés:

1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 Csillag (Még nincs értékelés)
Loading...
Nagy Katalin

Author Nagy Katalin

More posts by Nagy Katalin

Ez egy demó áruház tesztelési célokból — a rendelések nem kerülnek teljesítésre. Bezárás