was successfully added to your cart.

A 3. Jama – Tiltás

Olvasási idő 4 perc.

Mit is lehet ellopni?

Tárgyakat, pénzt. Elveszett tárgyakat nem vissza adni. Visszaadod és elveszítesz valamit nagyobb eséllyel kapod vissza, nálam működött többször is. 3x kaptam vissza mobilom…

Ötleteket, szellemi termékeket, gondolatokat a sajátodként eladni. Előfordulhat, hogy nem szándékos, ilyen esetben nem számít. Előfordulhat, hogy valaki kigondolt valamit ami a világ másik pontján már valaki másnak is eszébe jutott. Előfordul rengetegszer, hasonló rezgésszintű, gondolkodású egyéneknél. Nem probléma. Viszont ha ez szándékos, hogy előnyhöz juss, anyagi vagy társadalmi, közösségi elismertséghez az gond, hiszen elveszed mástól a lehetőséget, hogy érvényesüljön. Ugyanúgy ha szándékosan megtévesztesz másokat hamis információkkal, azzal is azok érdemét vennéd el akik valóban értenek a témához, tevékenységhez. Még azt is gátolod, hogy nálad jobb szolgáltatást kaphassanak mások. Ha viszont ismersz valakit és ajánlod, azzal te is jól jársz, hiszen másban vagy jó, hozzád másért lehet fordulni és ugyanúgy ajánlani fognak téged is. Ez az a helyzet amikor mindenki jól jár. Valahogy így működik a jógikus marketing.

Időt, engergiát. Ezért igyekeztem lényegretörően fogalmazni. Nem szeretem a felesleges beszédet, agyonrágott témákat. 3-4 mondat maximum tökéletesen elegendő megbeszélni valamit, azok is párbeszédek, nem monológok. Mikor pazarolhatod mások idejét? Párbeszéd helyett monológot tolsz ha találkozol valakivel és fenntartod, szóhoz jutni alig engeded. Felhívsz valakit és nem párbeszédek zajlanak. Másik ember nem unaloműzésre való. “Uncsizom, valaki beszélgetni?”, rengetegszer látni ilyet. Unatkozol olvass, tanulj nyelvet, sportolj, ismerkedj, de azért, mert szeretnéd megismeri Őt, és nem azért mert semmi máshoz nincs kedved.

Kölcsönkérsz valamit akkor vissza adod a megígért határidőre. Könyvet a legnehezebb visszakapni. Szerintem az is hozzátartozik, hogy nem használsz ki valakit, hogy állandóan mindig mindent kölcsön kérsz, hogy semmit ne kelljen venned, majd akkor adod vissza ha már ronggyá használtad. Legjobb megvenni tőle ez esetben használtan, majd visszavásárolhatja kevesebbért ha kell neki. Divat “barátságból” megcsinálni valakinek valamit, főleg ha kapcsolódik a szakmájával, viszont barátot is illik annyival tisztelni, hogy kifizeted a munkáját, hiszen ha mást kérsz akkor is kellene neki fizetni, úgy viszont meglopod az idejét, energiáját, az idő alatt másnak sem tud dolgozni, önmagának pénzt keresni.

Időt, másoktól (család, barátok, párkapcsolat) és önmagunktól, ha pl. értelmetlen dolgokkal foglalkozunk, amelyek semmilyen értelemben nem visznek előre. Fontos megjegyezni, hogy a kikapcsolódás nem idő lopás, hanem fontos önmagunkra és másokra szánt hasznos tevékenység. Amely után hatékonyabban tudunk működni afelé amit szeretnénk elérni. Facebook, instagram görgetés lehet időlopás és hasznos is, ha hírfolyamban olyanokra iratkozol fel, pl. nyelvtanulás.

Nem gondozás, karban tartás, nem törődés, nem vigyázni a tárgyakra, nem arra használni amire való. Bármid is van, azzal foglalkoznod kell, ha nem szeretnéd, hogy idő előtt tönkre menjen. Akkor újat kell venni, újabb hulladék keletkezik. Mobiltelefontól a párkapcsolatig. Nem azért, mert ragaszkodnál hozzá vagy birtokolnád, főleg nem embereket, vagy mert drágán vettél egy akármit, hanem azért, mert x órát töltöttél el, mire megkerested a rá való összeget. Újabb hulladék előállításával pedig a környezetet lopjuk meg. 

Gyatra minőségű dolgok vásárlása. Ha már van néhány szempontja valakinek akár bicikli vásárlásnál akkor már kevésbé tud választani, feltehetőleg drágábban fogja tudni megvenni. Mindennel így van. Ezért szereltem fel a jógatermet kopás álló matracokkal, nem olyanokkal amelyeket évente le kell cserélni, mert szétmorzsolódnak. Hosszú távon olcsóbb egy valamiből néhány fokkal jobb minőségűt venni drágábban, mint x évente új mobiltelefont venni, mert ipari hulladék már a boltban. Sajnos már “strapa” mobilnak hívják, de régen gond nélkül le lehetett ejteni, anélkül, hogy betörött volna a kijelzője. Használt, régi dolgok is lehetnek jó minőségűek.

Ezért is gondolom, hogy jobban kellene támogatni azokat a vállalkozásokat, embereket akik bútorok vagy bármi más felújításával, megjavításával foglalkoznak. Érdemes szétnézni a használt piacon, sokszor találni egész jó minőségűeket. Már azzal a döntéssel is támogatod, hogy elviszed megjavítatni, nem újat veszel. Esetleg kitanulod, hogyan javíthatod meg. Lassan ebből kellene workshopokat tartani, már láttam pl. varró workshopot, tök hasznos ha meg tud varni valaki egy kisgyerek, babaruhát, főleg amilyen indokolatlanul drágák.

Túlfogyasztás is egyfajta lopás a természeti kincsekkel, víz pazarlása. Fürdőkád, úszómedence teleengedése. Túl sok étel, nem megfelelő minőségű étel.

Csetreszek vásárlása, ajándékozása is ide tartozik. Örül neki a másik 2 napig?, aztán porosodik. Inkább olyat ajándékozz ami hasznos, szüksége van rá, szeretné. Jobb valamilyen időtöltés, program. Még az sem baj ha nem meglepetés. Legjobb karácsonyi ajándéknak azt kértem menjük ki az erdőbe kirándulni, ne üljünk és együnk/zabáljunk a 4 fal közt…

Nagy Katalin

Author Nagy Katalin

More posts by Nagy Katalin

Ez egy demó áruház tesztelési célokból — a rendelések nem kerülnek teljesítésre. Bezárás