Mindig elhülve tapasztalom mennyire elhúzódik hetekre, hónapokra a jó megoldás megtalálása ez eü rendszer bugyraiban, akár egy egyszerű “derékbecsípődésnél” is. Mennyire túl van tolva, istenítve a Mckenzie, de hosszútávon több kárt fog okozni, mint hasznot. Túltolt homorítások miatt közeledni fognak a kisízületi nyúlványok, várható, hogy be fog csípődni az ízületi tok egyik bolyha. Homorítás mellett nem szabad elhanyagolni a rengeteg nyújtózást, különben nagyban megnő az ilyen helyzetek lehetősége.
Néhány egyszerű gyakorlat meg is oldaná a helyzetet. Nehézségi sorrendben a következőket érdemes gyakorolni.
Láb felpolcolásával tér jön létre a kisízületek között, amely enyhíti a fájdalmat.
Következő fokozat: Karokkal nyújtózni el ujjhegyekkel, akár egyesével az ujjakkal, majd öszes ujjal. Közben a talpat finoman beletolni a szék támlájába vagy egyszerűen a falba.
Ezzel az aktív nyújózással még több tér keletkezik, amely csökkenti a nyomást a porckorongokban is és a kisízületi irritációt is.
Nyújtózással aktiválódik a haránthas izom, amely szintén a probléma részbeni megoldásához vezet.
Talajon is lehetnek a talpak és fent a falon is akár.
Oldalra gördülve is meg lehet nyújtózni a felül lévő karral és lábbal.
Oldalra gördülésből érdemes térdelőtámaszba felsegítened magad. Semmiképp sem felülésből!
Ajánlott tehermentes helyzetben is átmozgatni a gerincet, térdelőtámaszban. Erre kiváló a macska póz. 
Fokozatosan lehet növelni a mozgás mértékét, óvatosan érdemes kimozgatni.
Érdemes kevésbé homorítani, ne nyomd össze újra a kisízületeidet.

 

 

 

 

 

 

Alapvető nyújtások:Tenyereket aktívan bele kell tolni a talajba, főként a mutatóujj alatti párnát és nyújtózni a keresztcsontba. Fejtetővel előre, farokcsonttal hátra. Ameddig jól esik ki lehet tartani a nyújtózást. Kiskutya póz.

Első fokozat: Csak a lábad emeld el pár centire a talajtól.
(Nem fitnesz fenékerősítésen van a hangsúly most… Nem kell magasra. Magasra emeled akkor be fog esni a derekad és csak összecsapod az ízületi felszíneket. Azt meg nem akarod, mert fájni fog.)

Sarokkal hátranyújtózás és fejtetővel előre nyújtózz. Derekat tartsd meg és onnan nyújtózz a 2 irányba. Mintha a hasizmoddal akarnád távolítani a csigolyákat.
Addig tartsd a nyújtózást amíg nyújtózik a derekad, ha már nem nyújtózik, vagy beesik akkor pihenj és jöhet a másik oldal.

2. fokozat:
Nyújtózás ellentétes karral és sarokkal.
Ismétlés 3x mind a két oldalra. Ezután még egyszer a kiskutya póz majd megint 3 ismétlés az ellentétes kar-láb emelésből.

Ez inkább megelőző jellegű gyakorlat, derékfájás, porckorongsérv kialakulása és kiújulása ellen.

Jó gyakorlást!