was successfully added to your cart.
Gerinces cikkekJógaterápia

Ennél levest villával? Mi az eredményes javulás módszere egy gerincbetegnek?

By 2019-06-04 No Comments

Miért nem javul az állapotod ha gerincbeteg vagy?

Olvass figyelmesen és kiderül a válasz! Annyiféle terápia van, mint égen a csillag… Kis útmutató eligazodni a káoszban. 10 perc olvasási idő

Régóta érik bennem ez a bejegyzés. Ne vegye magára senki. Valós történetek alapján írtam a cikket.

Utcán elkapott beszélgetés megtörtént esete:

Sétálnak idős hölgyek. Mondja ez egyik fáj a csípőm. Mire a másik rávágja, hogy műttesd meg.

És a megelőzés, gyógytorna, jógaterápia? Jelentem a kertészkedés szép dolog, de sajnos nem egyenértékű eü hatását tekintve egyikkel sem. Gerincterápiásjóga után viszont kaptam erősen pozitív visszejelzéseket aki láthatóan nehezen tudott menni a csípője miatt. Aminek nagyon örültem, hogy milyen sokat jelenthet, segíthet!

 

Valójában arról szól, hogy aki nem gyógyul, miért nem.

Valós példák alapján vetődnek fel bennem ezek a kérdések. Olvasok betegfórumokat, hogy tudjam hogyan is lehetséges az, hogy 1-2, netán 5-7 gerincműtétig képesek eljutni sokan.

Érdekel min megy keresztül egy gerincbeteg. Saját tapasztalat ebből kevés van, ugyanis már a kezdeti tünetek idején észbe kaptam, (18-20 évesen) (bár így lenne mindenkinél!) és gerincterápiás jógába fogtam, mielőtt nagy lett volna a baj. Érdekel miért ahhoz fordulnak akihez. Sajnos rengeteg hibát látok ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

Talán kezdjük az elején, hogy átláthassuk a hosszú folyamatot. Véget nem érő zarándokolást hegyeken völgyökön át, közeli és távoli városokig hazai és kínai orvosokig, ne adj Isten füvesemberek, csontkovácsok, csodatevők, pránanadi, lélekgyógyászok. Elképzelhető, hogy segítenek, pszichés hatása miatt, de nem hoznak tartós eredményt, minél tovább gazdagítsd őket, csak a listát bővítik ahova el lehet menni szerencsét próbálni.

Mi lenne ha nem szerencse próba, szimpátia, külső megjelenés alapon választanál terapeutát, hanem képzettsége alapján és mert működik amit tanácsol? Pontosabban be is tartod az ajánlásait.

Hogyan is válik az ember a gerincbeteg?

  • Gyerekként tanítják járni, ideje korán.
  • Nem jár egyenetlen talajon. Amelyek szükségesek a mély stabilizáló izmok működéséhez amelyek együttes munkája védi a gerinced.
  • Beültetjük az oviba, iskolába, „ülj szépen, nem mozog, ne futkoss”. Gyerek mozgásszervrendszerét szinte halálra is ítéljük. Kisgyereketől elvárni, hogy reggel 8-tól üljön délután 2-ig, esetleg 4-ig elég extrém elvárás. Utána még otthon tanuljon órákat ülve….
  • Esetleg ha könnyen befolyásolható, elnyomható személyiség, szorongó, ingerültségre hajlamos a lelki tényezők könnyen tudnak több problémát okozni, mint ami valójában mutatna az Mri képe.

Nem meglepő ha vannak már 8-13-17 éves porckorongsérves gyerekek. Folytatódik mindez az egyetemen, munkahelyen. Fizikai munkával folytatódik akkor sem biztosan jobb a helyzet, mivel többnyire már addigra sikeresen ki van iktatva a gerincet védő izomfűző, kialakult a hibás testtartás, amiből származnak a gerinc és ízületi fájdalmak.

Egy átlagos gerincbeteg története

Leírom az általános kronológiát amelyen a legtöbb gerincbeteg végig szokott menni. Akár egy életen át láncon húzva maga után a fájdalmat. Felismered akkor van lehetőséged kikecmeregni a káoszból ami körülvesz. Olvasni is sok, nem, hogy megélni, olvasd el és talán nem kell saját bőrödön megtapasztalnod!

Elkezd fájni, nem foglalkozol vele, elmúlik. Becsípődik, kioldódik, elalszod, kimasszírozzák, reggelente be kell járatni, fáradékonyabb leszel, kevesebbet mozogsz, még jobban fáj. Ezt folytatódik pár évig. Aztán le kell vinni a kanapét a harmadikról, vagy kipakolsz a csomagtartóból, sütőből kiveszed a kacsát, rossz mozdulat okozása.

Ilyenkor szokás orvoshoz fordulni, aki elküld reumatológushoz, aki adhat beutalót gyógytornára esetleg műtétre. Mert háziorvos hatásköre is meg van szabva, hova KELL tovább küldenie. Kérsz injekciót, gyógyszert, krémet. Gyors fájdalom csillapítás kell! Nem érsz rá tornázni! Úgyse használna, te abban nem hiszel.

Kenőcsök, fájdalomcsillapítók, injekciók, folytatódik a kosz besöprése a szőnyeg alá… Egy ideig működhet, amíg akkora púp nem lesz a szőnyeg alatt, hogy belebotlasz…

Hülyeségnek tartod, hogy segíthet a preventív szemléletű jóga, torna, ami egyébként jobb helyeken terápiás hatású is, személyekhez igazodó. Még a csoportos órán is odafigyelnek az egyes igényekre. Ha valamit ki kell hagynod, ad helyette másik feladatot. Tud leletet értelmezni, csak az alapokat, ha nem is perfect latinból. Sajnos nem mindegyik oktatónál van így.

Kapsz 100 -féle jó tanácsot kit keress fel, végig próbálod őket. Nem az a probléma, hogy nem tudod kihez érdemes fordulnod, honnan is kellene tudnod ha soha nem foglalkoztál a témával, mert nem volt rá szükséged. Hanem az, hogy nem erre a célja felkészült terapeutát választasz, csak egy random valakit, akit valaki ajánlott. Kissé felelőtlenül megbízol benne. Ezzel át is adod a felelősséget, mástól teszed függővé a gyógyulásod. Sajnos azt tapasztalom, hogy bárhova máshova előbb elmennek sokan, mint gyógytornászhoz egyénileg, vagy gerincterápiát tanult oktatóhoz, edzőhöz. Aki megmutatná Neked, Te mit tehetsz saját magadért, önállóan, anélkül, hogy külső segítségtől függővé válnál, itt van a lényeg.

Kérdezd meg kitől tanult, ha nem gyógytornásztól, orvostól vagy nem gerincterápiát, hanem mondjuk női vagy más terápiát, ami esetleg csak érinti a területet, de ügyes marketing fogással úgy tüntetik fel, hogy a Te problémádra is jó, mert az több embert érint, akkor keress olyat aki gerincterápiát tanult.

Ezért érzem úgy sokszor, hogy harapófogóval szeretnének sokan szeget beverni. Amikor hatha jógától, gerincjógától, dinamikus jógától gyógyulást várnak. Ezeket az órákat nem ajánlanám már meglévő fájdalmakkal, főként nem kialakult sérvekkel, zsibbadós tünetekkel meg végképp. És ez még a jobbik eset, mint a ráolvasás, pszisebész, stb… Mert milyen jó a jóga és úgy általában. Egetverő hiba általánosítani, gyűjtőnévként eladni miszerint mindenre jó. Nem arra találták ki, hanem önismeret fejlesztésére. Villát sem leves evésre.

Elindulsz zarántok útra. Nem számít a távolság, ár, csak a fájdalmat mulassza már el valaki. Nem tartasz ki egyetlen megoldást kínáló módszer mellett sem tartósan, azonnal vársz megoldást. Nem használ azonnal vagy azt várod, hogy 1-2 alkalom visszavarázsol a 18 éves testedbe. Amely hihetetlen módon nem történik meg. Csalódott leszel. Elgondolkodsz, hogy esetleg lelki eredetű a problémád, elmész pszichológushoz, amely esetenként lehet valós megoldás. Nem kell az undok főnök, munkatársak között lenni betegszabin. Munkahelyet váltasz, esetleg rájössz, hogy a párkapcsolatod a fő stresszforrás. Kilépsz belőle és már nem is fáj a nyakad.

Megvárod amíg elkezd zsibbadni kezed vagy a lábad, ekkor keresed fel háziorvosod, ad beutalót idegsebészetre, aki adhat beutalót MRI-re. Ha szerencséd van tovább irányít megfelelő gyógytornászhoz aki segít elkerülni a műtétet, ha akarod.

Ha nincs akkor műtét, aminek több oka is lehet. Ami vagy megoldja a problémát, mert egy daganat nyomta az ideget pl., vagy nem oldja meg, mert nem azt műtik meg ami miatt Neked fáj. Ezt hívják failed backnek, amikor nem azért fáj, mert csúnyán néz ki az Mri. Esetleg műtét után pár éven belül máshol jelenik meg ugyanaz a probléma. 2-5 éven belüli kiújulást, ezt igazolják a statisztikák is.

Elmész valamilyen tornára, jógára, mert az olcsóbb, ingyenes. Ami bár az óra tartót jó erőben tartja, de akinek nincs hozzászokva ízületei. Fél éven belül olyan térdfájdalmat okoz sokaknak, hogy abba kell hagyni. Utána pár hónap múlva múlik csak el. Esetleg az oktatót nem érdekli az ízületvédelem, majd megy gyógytornára akinek fáj…

Közben jársz masszázsra, akupunktúrára, csontkovácshoz havonta (amit egyébként csak orvos csinálhatna), jól esik, lazítja az izmaid, örülsz, hogy végre valami használ. Viszont rendszeres vendége leszel, nem tesz pontot az ügy végére, függsz tőle. Tőle fogod várni a megoldást a problémádra.

Előbb maradjunk a gyógytorna verziónál. Valamit használ, nincs rá időd, túl sok alkalmat írnak elő, ütközik a munkaidőddel, otthon próbálod csinálni amit a pár alkalom alatt tanultál, de bizonytalan vagy hogyan is kellene helyesen. Úgy érzed kevés az a 20 perc, lehet tovább tart oda érni, vagy többet használ amíg elsétálsz odáig, mint a gyógytorna. Mindenki ugyanazt a tornát kapja, függetlenül mi baja. Nem ez az elemi probléma. Nem javítanak ki, nem mondják hogy helyes. Nem változtatnak a terápiájukon a legújabb kutatásoknak megfelelően, amitől hatékonyabb lehetne lényegesen akár csak az a 20 perc is. Mert lehetne 20 perc precízen beállított gyógytorna hatékonyabb, mint egy másfél órás bármilyen mozgásos óra, ha követnék a kutatásokat. Csak ez a minőségű tudás is olyan, aminek utána kell menni, akár a világ több pontjára. Hozzám sem kopogtattak be a gyógytornászokat, jógaterapeutákat oktatók, és nem adták ingyé’ a drágán megszerzett tudásukat… Különös módon nem is vártam ingyér’.

Keresel gerinctornát, gerincjógát, hatha jógát, mert ajánlotta a barátnőd, bioboltban valaki, munkatársad, aki mindig fitt, esetleg az orvosod ajánlotta. Naívan azt hiszed jól kiképzeték aki megkapja ezeket a címkéket, mert az oklevél kiadás feltétele, hát a fenét. Megsúgom, legtöbb ilyen képzésen csak kifizeted az összeget és már kapod is az okleveled minimális tudásért.

Itt véget is érhet a vándorlásod ha oktatód lelkiismeretes, gyógytornászoktól, orvosoktól tanult, ÉS ki tudja termelni a továbbképzései brutális árát.

Időnként már megjelenik a zsibbadás. Fokozódik. Egyre elkeseredettebb leszel, kezded elfogadni a műtétet, esetleg mindenféle csúnyaság gondolata megfordul a fejedben, halálra rémülsz, hogy lebénusz, esetleg megrémítenek… No ilyenkor ne hagyd magad.

De azért nézzük mi van ha a műtétet választanád…

Derékfájás, hátfájás, porckorongsérv, és a később esetlegessé váló műtét megelőzésének fontossága:

A gerincműtét utáni krónikus fájdalomban szenvedők gyakran 40-50 évesek, akik hátralévő életükben kezelhetetlen vagy nehezen kezelhető fájdalomtól fognak szenvedni.

Az újabb műtétek után a betegek 80%-a nem javul vagy fokozódnak panaszai.

Átlagosan 2-5 éven belül a gerinc műtötteknél kiújul máshol a gerincsérv.

Sokáig tünetmentes a gerincsérv, azonban elég egy rossz mozdulat, nagyobb tüsszentés és már meg is van a baj, lábba sugárzó fájdalom, kiszakadt sérv. Ilyen esetben ADT gyógytorna segíthet, bár gyakran műtét a következménye.

Gerinc korrekciós tornával a már gyógyult porckorongsérv kiújulása előzhető meg. Ebben viszont segíthetek!

Gerincműtétek mindössze 400.000-ből 1 lenne indokolt.

Sajnos benne van a pakliban, hogy több fájdalmad lesz utána, mint volt, máshol fog fájni.

Betegek egymást igyekeznek lebeszélni a műtétről, akik már átélték, mivel nem javult utána az életminőségük. Nagyon keveseknek hozott végleges megoldást.

Amikor valóban szükséges a műtét…

  • Vizelet vagy széklet tartási problémák
  • Szexuális, végbéltáj érzékelésének kiesése
  • Bénulás, (nem gyengülés)
  • Érzet kiesés
  • Elviselhetetlen fájdalom
  • Daganat

Végül elkezdesz kutakodni a neten, nyomozásba kezdesz, meg akarod érteni a betegséged okát, keresel sorstársakat. Megkérdezed ki hogyan gyógyult meg, kinek mi segített. Végleges megoldást keresel, mert végre szabadon szeretnél élni, fájdalmak nélkül! Rákeresel gyakorlatokra, youtubeon, női weboldalakon, amelyek lehetnek szuperek és ártalmasak is, ezért fontos megnézned ki készíti a cikket, videót. Milyen jogosultsága van, hogy a témával foglalkozzon, tanácsot adhasson…

Hosszas kutakodás után rátalálsz, elmész hozzá egyéni órában. Megbeszéled vele milyen gyakorlatokat érdemes kihagynod, miket gyakorolj. Csak addig jársz hozzá ameddig elsajátítod a gyakorlatokat helyesen. Normál esetben ez 2-5 alkalom. Egyedül is gyakorolsz, bármikor amikor ráérsz.

3 hónap múlva kapsz másik gyakorlatokat, gyakorolsz, jobban leszel. Mivel nem akarsz visszaesni a mélypontra tovább gyakorolsz. Megvár a házimunka, mindenféle pótcselekvés, fontosabb a minőségi élet, ami a Tiéd.

Ezután évente 1 alkalommal elmész. Kapsz nehezebb gyakorlatokat. Tovább folytatod, mert egyre erősebb vagy és szeretnél idős korodban is megőrizni az egészséged, mozgásszabadságod.

Te döntésed melyiket választod. Kívánom, hogy találd meg a legrövidebb utat a teljes Élethez!

Ajánlott módszerek:

www.porckorong.hu NMPT ADT gyógytorna

Dorn terápia
SMT - Sport Manuál Terápia
Hastánc

Nem ajánlom:
Aki bármiféle eszközt, gépet akar neked eladni. Semmi szükség ilyenekre, csak látszatmegoldás mind. 
Kivétel az ékpárna, deréktámasz, az viszont elemi fontosságú.
Ui: Remélem nem sikerült senkit megbántani, nem az a célom, hanem az egészségtudatosság növelése.
Cikk írója:
Nagy Katalin
Gerincterápiás jóga oktató (Bene Gerincakadémia)

 

Nagy Katalin

Author Nagy Katalin

More posts by Nagy Katalin

Ez egy demó áruház tesztelési célokból — a rendelések nem kerülnek teljesítésre. Bezárás