Jóga a természetben

Egységben a természettel jóga

2014 óta tartok a szabadban preventív gerincterápiás jógaórákatingyenesenPápán, a szabadban. Mivel elemi igényem, hogy érezzem a természet, a fák lényét…, ahol igazán szabadnak érezhetem magam. Hideg forrásvízzel tisztulni engergetikailag, érezni a kellemes hűvös szellőt, a napfény melegét, sétálni a falevelek közt és az erdei talajon. Itt érzem egységben magam, a természet részeként. Ezt az érzést szeretném átadni, hiszen nagyszerű egységben lenni önmagunkkal, egységben a természettel, egységben az élettel.

Ezért fontosnak tartom időnként megemlékezni arról, hogy honnét is jöttünk, arról, hogy a természet részei vagyunk… Ennek jegyében hívtam életre a Szabad lélegzet jóga órákat. Ezeket az alkalmakat szeretném felajánlani Nektek közös preventív gerincterápiás jógázásra, tiszteletünket, hálánkat, szeretetünket kifejezve a természet és minden létező iránt! Ezért választottam a napfordulók, napéjegyenlőségek, természeti ünnepek időpontjait és a kapcsolódó világnapokat.

A jóga egyik nijamaja az Isten iránti odaadás, amely számomra a természet iránti odaadás

Naturalista nézeteket vallok: a természet, az élet előtt borulok le, az intelligens energia előtt, ami irányítja az evolúciót, ami meggyógyítja a sebeket, “létrehozta” a világot, ami segít egy kisbabának kifejlődnie 9 hónap alatt, ami a testben tartja a lelket, ami emlékeztet rá, hogy minden egy és mind egyek vagyunk, emberek, fák, állatok és az elemek, a Nap és a Hold fényével….

“Földanya a Sámán számára szent. Tudja, hogy épp olyan élő, mint ö maga.
A sámánok tudták, hogy a természet a maga törvényei által intelligens, tudatos, és képes regenerálódni. A sámánok célja mindig az volt, hogy harmóniában éljenek a természettel, és ezt a harmóniát megteremtsék másokban is.”

Ezért a nyitó mantránk a Mangala mantra, Astanga jóga zárómantrája, lent találod a szövegét, jelentését. Egy jógi/jógini is hasonlóan áll ehhez… A sámánizmusról itt olvashatsz.

“Az istenhitemnek egyik legerősebb oszlopa és támasza az a csodálatom, hogy a világ, az élő természet milyen csodálatos berendezkedésű, milyen hajszálpontosan illeszkednek össze a legkülönbözőbb állatok, növények, tehát minden élőlény, akár a vízben, akár barlangok mélyén, akár a magas hegyeken, akár az Északi-sark közelében élnek is (…). Ez a csodálatos harmónia és szépség, amilyennek én a teremtett világot látom, énbennem azt a gondolatot ébreszti, hogy ez nyilvánvalóan nem jöhetett létre magától vagy véletlenül, hanem emögött egy teremtő gondolata, egy teremtő akarata kell legyen.”

Szentágothai János

Időpontok:

Február 2. A vizes élőhelyek világnapja és a tél búcsúztatása, újrakezdés
Március 21. Tavaszi napforduló, Az ébredő természet, a tavasz, fák ünnepe, Erdők világnapja
Április 22. Föld napja
Május 1. Virágba borulás, kezdődő kiteljesedés,
Június 21. Jóga világnap és nyári napforduló
Augusztus 1. Aratás ünnepe, a föld bőségéért mondunk köszönetet
Szeptember 21. Őszi napéjegyenlőség. Egyensúlyba kerül a világosság és sötétség, a harmónia és egyensúly ünnepe. Ideje elgondolkodni mitől szeretnénk megszabadulni, vagy újjáalkotni, felépíteni.
Október 31. Elengedés, elmélyedés, pihenés, emlékezés, megbocsájtás, tisztulás kapcsolódik ehhez a naphoz
December 22. Téli napforduló, Az újjászülető fény ünnepe.

És a helyszín… 🙂

Teljes mértékben önálló, egyéni kezdeményezés, nem kapcsolódik a Gerilla jógához. Természetes igényem régóta a természetben jógázni, meditálni, számomra sokkal felszabadítóbb élmény sziklák közt, fűben, erdőben, kertben, vízparton elmélyülni a jógában, mint egy jógateremben, egyszerűen sokkal nagyobb ereje van, mezítláb, közel az Élő földhöz…
Szeles, hűvös időben (~10°C alatt), jógateremben leszünk, de ugyanúgy ingyenes.

Kezdéskor és befejezésnek a Mangala mantrát elmondjuk (a leírásban megtalálod, hogy miért pont ezt a mantrát választottam):

Mangala Mantra – Kezdő és befejező mantra

Om
Svasti praja bhyaha pari pala yantam
Nya yena margena mahi mahisha
Go brahmanebhyaha shubamastu
nityam
Lokah samastah sukhino bhavantu
Om shanti, shanti, shanti
Om

szvaszti pradzsábhjah paripálajantám
njájéna márgéna mahím mahísáh
gó-bráhmanébhjah subhamasztu nityam
lókáh szamasztáh szukhinó bhavantu
Óm sántih sántih sántih

Ezt a mantrát a Rig-védában találhatjuk meg. Miután a guruk és Patandzsali áldásaival felvértezve megkezdtük gyakorlásunkat, a gyakorlás végén a kapott kegyet tovább áramoltatjuk az univerzum összes élőlénye felé. Ezért ezt a mantrát sánti-mantrának vagy mangala-mantrának is nevezik, mivel békét és kedvezőséget hoz minden élőlény számára. A jógi nem csak a saját lelki és anyagi jóléte érdekében végzi a gyakorlást, hanem minden élőlény javáért is, és ugyanakkor erőfeszítéseit felajánlja Istennek, mivel elsősorban az Ő elégedettségére vágyik.

Kedvezőség az összes teremtménynek! Bárcsak az uralkodók törvénnyel és igazsággal védelmeznék a földet! Bárcsak mindenki örökké boldog lenne a tehenek és a bráhmanák társaságában! Bárcsak az összes bolygó lakói boldogok lennének! Óm, legyen béke bennem, legyen béke körülöttem, és legyen béke az erőkben, melyek rám hatnak!

A jógi minden élőlény jóakarója, és ezt nem csak azáltal fejezi ki, hogy nem bántja őket, hanem aktívan a javuk érdekében cselekszik. A világ rendjének fenntartása az uralkodók, politikai vezetők felelőssége. Nekik pedig a szentírások útmutatásainak figyelembe vételével kellene irányítaniuk a világot és az alattvalóikat. A társadalom jóléte kifejezetten függ attól, hogyan védelmezik a teheneket és a bráhmanákat, vagyis a védikus papokat. Ők ugyanis a vallásos elvek letéteményesei és az emberiség fenntartói. A tehén tejet ad; a bika, ökör pedig szánt, és gabonát termel. E kettő birtokában az emberiség életben tud maradni, és áldozatokat tud végezni az Úr Visnu elégedettsége érdekében. A papok foglalnak le mindenkit az áldozatok végzésében, és ennek fontosságát tanítják. Így hát a papok és a tehenek a Legfelsőbb Úr kedvencei, és ezért szépen gondjukat kell viselni. A jógi a föld és az univerzum összes bolygója lakóinak boldogságot kíván. Azért imádkozik, hogy béke legyen a testében és elméjében, a körülötte levő emberekben, és az univerzum erőiben, melyek békétlenség esetén természeti csapásokat képesek zúdítani az emberiségre.
Forrás: http://hamsayogapecs.blogspot.hu/p/ashtanga-yoga-mantra.html

A jóga nem a szenvedés útja, egy jól felvett ászana stabil, intenzív és erőlködés nélküli, jól esően bele tudsz lazulni, ezért is kérlek, hogy figyelj magadra, és ha úgy érzed nem esne jól valami akkor pihenj meg vagy hagyd ki nyugodtan!

Kérlek hagyd ki a foglalkozást, ha vannak olyan egészségügyi, mozgásszervi panaszaid, amelyek gyógytornászi feladatkörhöz tartozik! Ha GYT-ra van szükséged tudok ajánlani többet is!
Köszönöm a megértésed!