was successfully added to your cart.

Olvasási idő: ~5 perc

  1. Légy jelen, figyelj önmagadra tudatosan. Akár egy testrészre vagy az egész testre kiterjesztett figyelemmel
  2. Lassan, hosszan lélegezz
  3. Tartsd szem előtt, hogy hosszútávon fejti ki hatását.
  4. Azt gondolná elsőre az ember, hogy a jóga relacáxióra, pihenésre szánt passzív dolog, csak nyújtózkodunk, fekszünk, ommozunk, ülünk és maximum térdelőtámaszban vannak gyakorlatok. Viszont a jóga egy harcos irányzat, szerintem hazugság azt mondani, hogy nem való erőfejlesztésre, mert arra kiváló. Különbség abban van, hogy megfigyeled önmagad, mi az amire aznap szükséged van. Gyakorlatok után is tudatosítod a hatását. Nem sokban különbözik a funkcionális edzéstől, ugyanakkor a gyógytorna is ebből fejlődött ki. Vagyis elég széles sprektumúan használható. Találd meg a Neked való irányzatot. 🙂
  5. Nyújtás után lassan gyere ki s pózokból, lassan nyújts, fokozatosan

Amikor egy lazító, előrehajló pózból jössz vissza akkor lassan ajánlott kijönni. Ezzel elkerülhető, hogy egy ellazított terület hirtelen aktiválása után “meghúzódjon” egy izom. Akár a derék vagy a belső comb, csípő ízület. Intenzívebb csípő nyitó gyakorlat után pl. nem ajánlom gyorsan összezárni a lábakat, ugyanis ezzel ellentétes hatást érünk el. Nem, hogy hajlékonyság fejlődik, hanem feszesebbé válik az izom. Érdemes olyan lassan vissza jönni ameddig kitartottad ha fél percnél hosszabb ideig voltál a nyújtó helyzetben. Fél perc után indul el a nyújtás, 2 perc után exponenciálisan nő a nyújtás hatása. 

 

6. Pontos gyakorlás, helytelen irányú káros erősítés helyett

Erőt kifejtesz, de ne erőlködj. Olyan szinten érdemes kiválasztani a terhelést amely erőt igényel, de nem szükséges hozzá a végsőkig erőlködni. Precíz végrehajtás általában fárasztóbb, ebben van lehetőség fejlődni. Rosszul kitartott pózban erösítésnek nincs értelme ha nem szeretnél idővel fájdalmat generáló statikai elváltozásokat okozni önmagadnak.

Előfordulhat, hogy ezt kezdetben még nem érzed, talán jól is esik, talán még a fájdalom is csökken. Ez azonban a globális stabilizátoroknak köszönhető, viszont más izom fog a későbbiek során működni, mint aminek kellene. Ez hosszútávon feszültséget hoz létre a testben.

Pontos, precíz kivitelezés adja az alapot amelyre lehet építeni a nehezebb gyakorlatokat. Lehet, hogy nehezebbnek, intenzívebbnek érzed, mivel nagyobb izmokat működtet, viszont a test statikáját rontja. Ami csak később vehető észre 35-40 felett, amikor már a kopó alkatrészeket terheli a megfelelő izmok helyett.

Értelmetlen deszkában láb emelést csinálni amikor a szimpla deszkában is beesik a derék, ami lényegében egy felfele néző kutya póz. Értelmetlen addig deszkát csinálni ameddig bird-dogban beesik a derék. Értelmetlen plankelni ha a csuklyás izom felső része feszül a hasizmok helyett.

Egy egyszerű teszt. Csináld meg több nehézségű változatban, mindegyik után külön külön figyeld meg magad melyik után könnyebb a mozgásod, melyik után stabilabb, melyik után állsz könnyebben meg a lábakon csukott szemekkel és melyik terhelt túl indokolatlanul. Ehhez el kell engedni az egót és a mutatványozósdik, ki mit tud mentalitást. Az nyer aki utoljára nevet (vagyis akinek nem kell kikötnie fájdalmak miatt a várótermekben, masszázsszalonokban etc.) Legalább a jógában engedjük el a teljesítménykényszert…

Ha tudod, hogy egy gyakorlat árt neked, de imádod, akkor legalább kompenzáld. Nyújtsd meg, ellentétes irányban is fejleszd, erősítsd a gerincvédő izmokat (pl. a beülős hasprésgép előtt, után). Deadlift előtt, után haránthasizom, izomfűző gyakorlatok. Vállkorrekció, rotátorköpeny erősítése kartámaszos pózok esetén.

7. Hajlékonyság nem jó az ízületeidnek

Nem kell hajlékonynak lenni, hogy elkezd jógázni. Olyan, mintha azt mondanád, hogy nem megyek konditerembe, mert nem vagyok elég izmos. Szalagok azért vannak, hogy egy ízület stabil legyen. Nem célja a jógának az ízületek instabilá tétele. Látni a balettozó kislányokat, mindenféle szép mutatványokat a reklámokban, azt hinné bárki, hogy ez a követendő. Minél hajékonyabb, lazább szalagrendszerű valaki annál több izomerő van szüksége, hogy a szalagok helyett az izmok stabilizáljanak. Ne kopjanak el idő előtt a porcok. Izmok pedig mozgatásra valók, nem stabil tartásra. Kerülendő a gerinc extrém extensiója, flexiója, főleg gyorsan váltogatva, ropogtatása csavarással, előrehajlás és rotáció kombó. Térd rotációja, belső és külső szalagok hirtelen vagy nagyfokú nyújtása. Csípő extrém nyitása, spárga.

8. Mindig az ászanát igazítjuk az emberhez, ne ragaszkodj ahhoz, hogy ezt így KELL, ha Neked nem jó akkor bizony szükséges módosítani. Jelezd bátran ha valami nem fekszik. Jóga nem dogmatikus, hanem tapasztalati út.

9. Jógán nem jellemzőek a gyors mozdulatok. Kevés embernek való igazán a jóga. Ezért is terjedt el sok különböző változata, dinamikus, power, senior, gerinc. Teljesen rendben van, hogy mindenki megtalálhatja ami Neki megfelelő. Gond ott kezdődik ha oktatók elkezdik minősíteni egyes irányzatait, mert nem a VALÓDI Jóga. Befolyásolják a tanítványokat, kevésbé “engedve” a szabad választást. Aki viszont befolyásolható bizony keményen ki lehet használni… Látni elég példát erre a spirituális közegekben ahol érzelmileg manipulálják az embereket a szeretetről áradozva. Ezt felhasználva korlátozzák a gondolkodási szabadságot, rugalmasságot, más irányzatok ellen, esetleg perverziói kiélésére használja a tanítványokat. Óvakodj ha valaki hangzatos magasztos szavakkal áradozik a szeretetről vagy a szexcsakrád akarja megnyitni és addig manipulált, hogy higgy is neki…

10. Szakmai tudás mindig fontosabb, mint az, hogy cuki, kedves jó pletyipartner legyen. Általában nem szoktak kérkedni, nem nagy szónokok, de még nem is megnyerőek, lehengerlő személyiségek akinek komoly tudás van a birtokában. Legtöbb professzor szerény, természetes. Érti miről beszél, úgy el tudja mondani hasonlatokkal, hogy egy 3 éves is megérti. Ugyanígy vagy a hétköznapi oktatókkal is. Sosem kapod azt a választ, hogy azért, mert így szoktuk vagy így kell, hanem pontosan elmondja érthetően. Nem csak annyit mond, hogy ezt meg kell tapasztalni, ezt érezni kell. Igen, lehet, ha elmondja és nem hiszel neki, akkor tényleg a legjobb ha megtapasztalod. Viszont ha nem tudja elmagyarázni, ott gondok vannak, dogmatikus gondolkodás miatt csinálják úgy, ahogy…

  • Legjobb ha csak önmagadra figyelsz. Nem azt nézed mit csinál más. Értelmetlen másokhoz mérni önmagad, mindenkinek más a története… Gondolom téged is zavar ha mások fixíroznak.
  • Nyílt kommunikáció. Elmondod őszintén az oktatónak az eü problémáid ha vannak.
  • Sosem késő elkezdeni. Tapasztalat azt mutatja, hogy már nem annyira fiatalok kitartóbbak és gyakran jobban fejlődnek. Sőt, leginkább 50-60 felettiek kedvelik az órákat, de még 70 felett is megfordulnak nálam.
  • Nem ciki, semmi sem ciki. Az sem ha pl. kiszakad egy nyújtó póznál a nadrág. Shit happens, na és?
  • Keveset egyél előtte. Nálam lehet inni közben. Utána is ajánlott a folyadékveszteség miatt.

 

Nagy Katalin

Author Nagy Katalin

More posts by Nagy Katalin

Ez egy demó áruház tesztelési célokból — a rendelések nem kerülnek teljesítésre. Bezárás