was successfully added to your cart.
Jógafilozófia

Jógafilozófia – Ahimsza – ártatlanság, nem ártás

By 2019-10-04 No Comments

Jógafilozófiával nem “untatnám” aki mozogni jön jóga órákra. Akit érdekel itt olvashat róla. Röviden, egyszerűen, hétköznapian.

Jamák – előírásnak szokták említeni.

  1. Ahimsza – Ártatlanság, nem ártás

Szándékos nem ártást jelenti, szóban, gondolatban, tettekben. Lehet úgy is ártani ha nem akarsz. Autóval rovarok millióit puszítjuk el, pedig nem azzal a szándékkal autózunk, hogy “ro*#t bogarak puszuljatok”. Ha tudod, hogy ártani fogsz, ártani akarsz, és meg is teszed az gonoszság. Gonoszság pedig nem jöhet létre, nyilvánulhat meg általunk a világban. Hat a kollektív tudattalanra, általános emberi mentalitásra.

Gondolatban létre jött ártás is ártás, ugyanúgy van karmikus következménye. Ha felbukkan bármilyen negatív töltetű gondolat másokkal kapcsolatban, akár akarod akár nem, kérdezd meg magadtól miért zavar. Mit árul ez el rólad? Hozzáállásodat megváltoztathatod, az egódat nevelheted, dönthetsz úgy, hogy pozitívan állsz hozzá. Pozitív hozzáállás, kívánságoknak sokkal nagyobb erejükkel hatnak vissza Rád is. Tudatosítod, hogy nem akarsz rosszat gondolni másokról, az ilyen játszmák az egó, elme játéka, végén pedig a farok csóválja a kutyát és az elméd irányt téged, ahelyett, hogy Te “fognád igába”. Erre lett kondícionálva, szoktatva, de meg lehet változtatni. Sokan a kiközösítéstől félve bántanak másokat, vagy mert nem bíznak eléggé önmagukban, ezért nyomnak el másokat. Ezekbe nem szabad belemenni, közönnyel és az elme csendjével érdemes fogadni. (Upéksa/béketűrés). Tartsd meg az elme csendjét, ahol az ártás szándéka sem fogalmazódik meg, sem benned, sem a környezetében. “Aki a nem ártásban megszilárdul, annak környezetében is megszűnik a gyűlölködés.”

Szubjektív értelmezésként hozzátenném azt is, hogy önmagunknak se ártsunk, nem szabad bántani magunkat a múlt helytelen döntései miatt, inkább tanuljunk belőle. Másik a jószándékú “ártás”, amikor erőszakkal akarnak jót valakinek. Helyette inkább azt kérdezzük meg miben segíthetünk, időnként a semmi a legtöbb amit tehetünk…

Nagy Katalin

Author Nagy Katalin

More posts by Nagy Katalin

Ez egy demó áruház tesztelési célokból — a rendelések nem kerülnek teljesítésre. Bezárás