Alapszintű jógikus táplálkozásról írok. Jógikus táplálkozás tartalmazhat húst is, növények is ugyanúgy éreznek, laborban végzett kutatások szerint… Bacik/életek sokaságát pusztítja el az immunrendszerünk egyetlen légvétellel vagy a főzéssel az élő sejteket.
Nem kell rosszul érezned magad ha nem tudsz lemondani a “húsról”. Régi hagyományokban ezért mondtak köszönetet, hogy az életét adta a vad, hogy van mit enni.
Sokkal jógikusabb elfogadni mások táplálkozási módját, mint bírálni, téríteni, elítélni. 20 éves vega múlttal mondom…
Ayurvédia szerint:
3 típusba szokás sorolni emberek testfelépítését,  (vata, pitta, kapha), nyugati és keleti megközelítéssel egyaránt.
Ehhez jön 3 féle minőség melyet kapunk ételekkel:
  • szatva:könnyű, tápláló, de az életben nem laksz jól tőle, vagy egy órán belül megéhezel, tipikus nyári ételek
  • tamasz: túlzásba vitt mennyisége kajakómát okozhat, hosszú az emésztési idő, húsok, szénhidrátok. Elnehezít, lelassít.
  • radzsasz:csípős, erős fűszeres, lényegében amiért érdemes megenni a kaját, mert élvezhetővé teszi akár még a cipőtalpat is, vagy a brokkolit. Élénkít, túlpörgető ételek

Szattvát jónak szokás minősíteni és rossznak a tamasztikus, radzsasztikus ételeket, viszont a 3 minőségnek egyensúlyban kell lennie. Itt eltérőek lehetnek a vélemények, nem minden jógaterapeuta szerint. Egyéni alaptípust is figyelmbe kell venni és azt egyensúlyban tartani.

 

Elkészített táplálék:

  • Lehetőleg szeretettel készüljön, ne csak kötelességként, elvárásból, étel minőségéhez energetikailag is hozzátesz. Valahogy nem ugyanolyan az étel íze ha szívesen adják, lehet azért, mert gondosabban megcsinálják. Ilyenkor érezni, hogy az ember táplálkozott, nem csak a gyomrát tömte ki valami random kajával.
  • Esetleg ha maga a növény, állattal is szeretettel bánnak amíg kaja lesz belőle az is megérződik az ízén, állagán. Hiába finom, fűszeres, az ízén túl bennem kelt egy energetikai mintát mennyire volt jó élete vagy mennyi erőszakban volt része

 

Mikor együnk? (szervóra szerint):

  • Reggelizni 7-9 óra között lenne ideális, a gyomor meridián aktivitása idején. Ebédelni 13-15 óra között, ekkor van a vékonybél meridián ideje. Vacsorát ajánlott legkésőbb este 9-10 óra előtt befejezni, fél 11 után kevésbé aktív a bélmozgás. Városi legenda, hogy este 6 után ne együnk, több esély van rá, hogy este 10-11 órára megéhezünk és ekkor fogunk enni..
  • Amikor éhesek vagyunk, amikor először megkordul a gyomor. Semmiképp nem unaloműzés, vigasz, jutalom, valami más pótlására vagy stressz levezetésként.

Mit együnk?

  • Leginkább azt amit kíván a test, és nem az ízlelőbimbók. Chipszek, sütik csokik függőséget okozó ízfokozókkal vannak tele. Sós rágcsáknál valszeg  lecsökkent a test só, kálium tartalma, csokis ételeknél a vas hiányozhat, tejes krémeknél a fehérje
  • Minél kevesebb szénhidrátot, finomított, feldolgozott ételeket, cukros üdítők, de még a gyümölcslevekben is túl sok a cukor. Nem pártolom az előre elkészített állítólag adalékanyag mentes kajákat, sem a több naposat. Szerintem a legjobb a frissen elkészített étel, nem pedig a többször lefagyasztott, kiolvasztott, de ki ér rá délelőtt, reggel főzni?…
  • Csirke vagy hal esetleg másféle hús, változatos grillezett zöldséggel tökéletes.
  • Rizs és krumpli helyett finom a köles, barna rizs, árpa, bulgur, kuszkusz, hajdina (akit nem ijeszt el a fura szaga)
  • Kenyereknél, gabonáknál magasabb rosttartalmú alternatívát válasszunk
  • Magas rostbevitelhez több folyadékot is ajánlott fogyasztani
  • Nem ajánlott zsírt és szénhidrátot, fehérjét és szénhidrátot egyszerre enni.
  • Ha csoki akkor legalább legyen magas a kakaótartalma, cukor minél kevesebb

Mennyit együnk?

  • Azt ajánlják félig hagyjuk üresen a gyomrot, legalábbis ne lakjunk púpra. Kerüljük ahol tukmálják a kaját, kóstoljunk meg mindent, amikor nem is vagyunk éhesek és nem is enni mentünk oda…
  • Amennyi jól esik, kevesebbet és többet sem
  • Csak azért, hogy ne maradjon meg inkább ne együk meg, főzzünk kevesebbet ha mindig marad az ételből vagy adjuk másnak aki örül neki…

Gyakran fel sem merül, pedig fontos…

Kikkel együnk és milyen körülmények között?

  • Leginkább csendben, nyugodtan, ráérősen, legyen idő megrágni, kiélvezni minden falatot
  • Nem beszélgetve, minél inkább az ételre figyelj. Könnyebben túlehetjed magad ha más elvonja a figyelmet. Családi dolgokat ne ilyenkor beszéld meg, hanem evés után vagy előtt. Fontos a paraszimpatikus hatás, nyugodt környezet a jó emésztésért.
  • Kapcsold ki a TV-t, rádiót, ne érjen semmilyen negatív hír, hatás bennünket miközben eszünk…
  • Ha van rá lehetőséged evés után pihenj egy 15-20 percet vagy legalább néhány légvétel idejére feküdj le a bal oldaladra.
  • Osszd meg másokkal is ami van, hagyjunk a másiknak is belőle, ettől válik igazán táplálékká, nem csak a tested tápláld
  • Nyilvános helyen olyan témákról beszélgess amelyek nem zavarják mások nyugodt étkezését…

Végezetül… Ne told túl.. Teljesen felesleges az éppen aktuális egészség divatirányzatba bele állni. Kalóriákat számolgatni, csak az egészséges táplálkozás körül legyen minden gondolat az kissé beteges. Az a jó ha szép lassan átalakul az ember, mindig csak kicsit változtat és érezni fogja mi az ami jó vagy nem. Teljesen egyéni kinek mi tesz jót, Te tested, Neked kell érezned.