was successfully added to your cart.

Kinél jógázhatsz biztonságosan gerincpanaszosként, nyak, derékfájósként?

Fontos tudnod, ha ilyen panaszaid vannak vagy ha voltak akkor is, hogy ne legyenek újra.

Legfontosabb az óratartó képzettsége, szakmai, anatómiai tudása, sokkal fontosabb, mint a szimpátia! (persze végletesen tahó se legyen az illető… :))

Kérdezz rá nyugodtan hol, kinél, mit végzett! Ha csak valahol utána olvasott az kevés!

Akiket szívből ajánlok:

 • Gyógytornászok, orvosok. (Néha érdemes többet is megkeresni, főleg ha nem javul az állapotod, de mindent megteszel a gyógyulásodért, ergonómia, gyógytorna NAPONTA ahányszor csak lehetséges.) Reumatológián teljes mértékben a reumatológus egyéni mentalitásától függ, mennyi támogatást kapsz műtétek után, mennyire érdekli a beteg valós gyógyítása, ami gyógytornát jelent magánkezeléssel.
 • ADT – autodekompressziós gyógytornászok (előrhetőségük városok szerint itt a lap alja felé).
 • Gerincterápiás jóga mesterképzést végzett oktatók, főleg aki többször is elvégezte, ők már biztosan képesek segíteni magánkezelésben is és semmiképp sem fognak ártani.
 • Ha elmondod neki a panaszaid elmondja óra előtt, közben, mire kell figyelned.
 • Teszteket csinál rajtad, mielőtt neki lát az órának.
 • Gyógytornásznál tanult anatómiát (Sajnos ez sem mindig garancia, akkor sem ha gerinctrénerként végzett, ahhoz alkalmazni is szükséges az ott tanultakat. Vagy aki gerincterápiás végzettséggel együtt is telibesz*rja a preventív óratartást, sajnos ilyen is van…)
 • Gyógytornászhoz irányít ha meghaladja a képességeit a helyzet kezelése, haza küld, világosan elmondja biztonságosan részt vehetsz-e az óráján vagy sem.
 • Nem húz-von, rángat “segít bele” pózokba.
 • Preventív módon tart órát, nem végeztet ártalmas gyakorlatokat “egészséges” emberekkel sem csak mert az spiri.
 • NMPT– gerinces oktatók, bár terápiát ők sem tanulnak, csak a Bene Máté Gerincakadémia mesterképzés résztvevői.

Akiket sajnos nem tudok ajánlani gerincpanaszosoknak csoportos órára és magánkezelésre sem:

 • Csontkovácsok, a csontkovácsolás Magyarországon tiltott tevékenység, szakképzett gyógytornász manuálterapeuták vannak erre a célra, akik évekig tanulnak, nem hétvégi tanfolyamon tanultak alapján tekergetnek embereket, amely veszélyes lehet. Cikk a csontrakókról.
 • Aki nem járt gerincterápiás jóga képzésen, egyen semmégis magánkezeléseket ad…  Egyet elvégezni édes kevés… (Privát vélemény.) Főleg aki csak azért végezte el, hogy elmondhassa, hogy járt ott aztán szabadon garázdálkodhasson, nagyzoljon…
 • Aki letilt egy mozgásos óráról, holott segít neked az a mozgásforma, hogy ne keljen pár havonta tízezreket otthagynod egy terapeutánál/csontrakónál, nem ismeri az oktató tevékenységét, tudását, de nem mondja meg pontosan milyen irányt, miért nem szabad.
 • Egyszerű” gerincjóga, (általános jelenség, hogy úgy jönnek ki oktatók, azt sem tudják mi az a porckorongsérv…) és minden egyéb jógaoktatók, gerinctrénerek (ők nem tanulnak gerinc rehabilitációt, terápiát) – legyen akármilyen kedves és szimpatikus –  (kivétel. akik gyógytornásznál végeztek gerincterápiás jóga mester képzést és be is tartják a tanultakat, vannak oktatók akik szólnak egyes pózoknál mit nem szabad, hogy csináld máshogy, de sajnos nem ők vannak többségben…) Előfordulhatnak egy 500 órás oktató óráján is olyan pózok kezdőknek, amelyekhez több tíz év gyakorlása lenne szükséges vagy egyszerűen nem ajánlhatóak különböző anatómiai sajátosságúaknak. Ettől függetlenül összességében lehet jótékony hatású is.
 • Aki azt mondja, hogy saját felelősségre jógázhatsz nála… Akkor minek van ott az oktató??… Miért nem képzi magát?…
 • Aki nem igazítja panaszosokhoz az óráit, hanem majdnem minden pózt ki kell hagynia, nem csak 1-2-őt max, az órát mégis ki kell fizetnie kb. a semmiért.
 • Rövid történet: Bejelentkezés nélkül eljöttek jógázni, kérdezem van-e valami panasz, válasz, “csak” ágyéki porckorongsérv, barátnőjének meg nyaki. Óra előtt végigteszteltem őket ahogy tanultam. Mondanom sem kell, hogy borítottam az egész óravázlatot és levezettem egy terápiás órát, amit biztonsággal végezhettek és jobban is lettek utána, a megelőzés pedig a többieknek is jót tesz. Nem garantálnám a biztonságukat, más képzetlenebb oktató mellett. Bátor dolog panaszosan vadidegen oktatóhoz bejelentkezés nélkül csoportos mozgásos órára elmenni…

Hogy miért nem?

Jártam több órán is, (konditeremben, iskolában is láttam olyat amitől a hajam égnek áll), ahol nem akarnak tudomást venni az ártalmas pózokról, (a jógaórák vagy más mozgásos órák többsége ilyen!), amelyek veszélyesek lehetnek“egészséges/tünetmentes” gerincűeknek is, nemhogy panaszosoknak. Jelen voltak panaszosok is ilyen órákon, az oktató mégsem figyelmeztette őket mit nem szabad! Jeleztem óra után az oktatónak finoman, hogy nem igazán előnyös ászanákat gyakoroltat, főleg panaszosoknak, de következő órán ugyanúgy voltak ezek és hasonlók, gerincproblémásokkal együtt is.

Személyes példát szeretnék elmesélni, (hozzáteszem, hogyén voltam a hibás, amiért gerincjóga órára elmentem derékfájósként, nem mondtam az oktatónak, hogy valamitől fáj, ezért nem is hibáztatom semmiért, tudtam, hogy nem szabadott volna.), mégis elmentem, mert lelkileg viszont szükségem volt rá és úgy gondoltam talán jót tesz. Ahogyan rengetegen mások is így gondolnák, hogy jót fog tenni, de nem fog! (Főleg ha nincs bele kalkulálva az órákba, hogy sokan gerincjógázni eleve azért mennek el, mert már fáj nekik. Luxusnak számít az a mentalitás ahol értékelik a megelőzés elemi fontosságát.)

Sajnos nem tett jót, annyira nem, hogy alig bírtam ráállni a lábamra az óra után, (már amikor csináltam is tudtam, hogy ez nekem nem biztos, hogy jó lesz…) szerencsére ekkor már jártam gerincterápiás jóga képzésen, így hála Máténak, tudtam mit kell tennem. 20-30 perc után meg is szüntettem ezt a panaszt még a metrón, mielőtt haza értem volna. Rossz belegondolni mi lett volna ha úgy mentem volna el ilyen órára ha nem tudtam volna rendbe hozni magam. Ekkor gerincterápiás jógavégzettje is, ennek köszönhetően nem lett nagyobb baj.

Ezért ajánlok kizárólag olyan oktatókatakik nem csak részt vettek gerincterápiás jóga továbbképzéseken, hanem ennek megfelelően tartanak órákat (NMPT instruktorok) vagy ők maguk is panaszosok voltak, ezért sem csináltatnak ártalmas pózokat.

Kitől várhatsz, kérhetsz érdemben tanácsot?

Röviden, aki tanult anatómiát, biomechanikát. Mástól sajnos nem. Mi jógaoktatók sajnos csak akkor tanulhatunk ha megfizetjük, aki hajlandó és képes időt, energiát, pénzt áldozni(nem csak elkezdett oktatni, hogy kiegészítse a keresetét vagy megélhetésként.., mert aki lelkiismeretesen csinálja annak veszteséges a jógaoktatás), a valóban hasznos minőségi tudást adó képzésekre… Ilyenből nincs túl sok…(Neten összevissza írnak mindenfélét.., így egyből (szerintem) a legjobbhoz fordultam, hogy tanulhassak. (Rengeteg a “bóvli” képzés (olyan tart tanfolyamot aki nem tanult anatómiát vagy keveset…) aminek csak felhypeolt marketing az alapja…)

(saját jóga gyakorlással rengeteget tanulhatunk, de az is félrevihet néha…)

 

Értékelés:

1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 Csillag (Még nincs értékelés)
Loading...

 

Nagy Katalin

Author Nagy Katalin

More posts by Nagy Katalin

Ez egy demó áruház tesztelési célokból — a rendelések nem kerülnek teljesítésre. Bezárás